Първият многоетажен паркинг в София ще побира 310 коли

На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства
9 ное 2022 19:51, Анисия Иванова
19
Първият многоетажен паркинг в София ще побира 310 коли
Снимка: sofimoti.bg

В края на октомври е направена първата копка и вече се строи първият многоетажен паркинг в София. Той ще е в район "Надежда". Според заложените срокове той трябва да е готов през юли 2023 г. , каза Димитър Шивачев, изпълнителен директор на инвеститора -"Софийски имоти" ЕАД.

Проектът адресира един от ключовите проблеми на столицата, свързан с недостатъчна инфраструктура за паркиране на автомобили. Предвижда се изграждане на модерен, автоматизиран паркинг за платено паркиране в ключов район на Столична община с наличие на множество жилищни и обществени обекти.

Преид БНР той обясни, че в резултат на 2 обществени обсъждания, преведени през лятото на 2021-ва, вариантите с магазин и спортна част са отпаднали.

Съоръжението ще бъде модерен, 4-етажен, автоматизиран (платен) паркинг, който ще побира 310 автомобила.

Застроената площ ще бъде 2000 кв. м. Още толкова ще бъдат зелените площи с алеи и пейки.

На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства. 14 от паркоместата ще са за хора в неравностойно положение. Ще има възможност за безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане.

Одобреното финансиране е в размер на 4,4 млн. лв., от които 2,596 млн. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Общият бюджет на проекта е 6,31 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Софийски имоти“ ЕАД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Крайно време беше!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето на 310 автомобила намериха място, сега на още 2 999 690 бройки да намерят и готово. :) Все пак е нещо, капка по капка.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко етажа са закопани под нивото на улицата или нямат I+D за такъв мащабен проект, кво ли се чудя вече няма кадърни една хидроизолация да залепят без да подпалят нещо
12
0
 
4
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Хахаха у наше село като подновиха немската бакалия я направиха на два етажа - приземния за паркинг и отгоре Лиддъл, та на входа пише "120 места в закритата част и още 60 навън" и това в град от 8-10 хиляди души със все кварталите(селата дето са включили)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..тези сякаш втори Бурж Халифа ще вдигат, навсякъде статии за прословутия паркинг в Надежда с 400 места, то трябваше досега 20 такива във всички райони на Софив да са построени, но фандъчковата мафффия не дава парцели,само за огромни блокове с огромни печалби за строителя( и съответното плащане % на когото трябва ), същото е с новите детските градини, къде са...?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, аланкоолу, де ще е туй "чудо", че азсъм надежденец а ся чувам. Остави се, ама к за "обсъждане през 2021" нищо не знам. Явно се е обсъждало само с "наши ора". Бравооооо баце! Тиквуновците са добре дресирани.
9
3
 
13
 
! Отговори
Тото преди 1 година
Пълна глупост! Този кмет отдавна трябваше да се махне. Даде сума парцели на снаха си, за да направи магазини франчайз Аванти. За тези пари щеше да довърши и Северния парк и парк Надежда.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гол тумбак чифте пищови.
7
1
 
9
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
И колко ще струва удоволствито да паркираш?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София се нуждае от 200 хиляди паркоместа в многоетажни и подземни паркинги. Сега строяли първия.....
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам картинката доста места се губят ако това е одобрения проект. Тези 310 места са много малко.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коли в Надежда,е смело казано,виж пушлявещи кошове ,да. До последният етаж на паркинга ,ган4aцuтe ще доливат два пъти по литър масло.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват по няколко такива във всеки квартал!!!! Да видим цената за месечно паркиране, защото мисля да се оставя колата там. :)
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да подценявам никой, но на кой ще върши работа в Надежда? Не би ли трябвало да са в натоварените части на града, откъм паркиране?
1
7
 
25
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Поредният финансов смукач.